Správné skladování potravin je důležité, a to hned z několika důvodů. V první řadě brání kontaminaci potravin (například plísněmi, choroboplodnými zárodky nebo škůdci), v řadě druhé pak zabraňuje změnám chuti. Různé potraviny vyžadují různé podmínky skladování (různou teplotu, vlhkost). Dále pak záleží i na tom, zda potraviny uchováváme ve tmě nebo na světle nebo zda k nim má přístup vzduch.

 

Skladování v ledničce

Do lednice obvykle umisťujeme potraviny, které se rychle kazí. Jedná se o maso, mléko, mléčné výrobky, nejrůznější pomazánky, margaríny nebo třeba zbytky uvařeného jídla. Do chladničky dáváme i některé ovoce a zeleninu.

V ledničce se nachází různé teplotní zóny a každá z těchto zón je vhodná pro uskladnění jiných potravin. Sýry nebo hotová uvařená jídla patří nahoru, mléko, jogurt a tvaroh doprostřed, maso a uzeniny pak do nejchladnější části lednice (obvykle na skleněnou desku nad spodními zásuvkami). Do šuplíků v dolní části lednice se umisťuje ovoce a zelenina. Ve dveřích lednice lze skladovat máslo, margaríny, marmelády, kečup a nápoje.

Teplotu v chladničce je vhodné nastavit na 4 °C. Je však třeba pamatovat na to, že ne všude v lednici bude teplota stejná a umisťovat jednotlivé potraviny do správných zón (vrchní přihrádky jsou teplejší, spodní chladnější).

Optimální vlhkost v ledničce by se měla pohybovat kolem 80 %. Bude-li vlhkost nižší, potraviny budou vysychat a ztrácet svou čerstvost. Pokud bude vlhkost vyšší, bude v lednici docházet ke kondenzaci vody.

Skladování v mrazáku

Zamrazit můžete téměř cokoliv. Maso je doporučeno mrazit 2 – 10 měsíců, sladkovodní ryby 3 měsíce, mořské ryby až 12 měsíců. Uzeniny je vhodné mrazit pouze na měsíc č nai dva, pečivo pak na 3 až 6 měsíců, ovoce a zeleninu na 8 až 12 měsíců. Bylinky nebo houby vám v mrazáku vydrží i rok. Obecně platí, že jídlo v mrazáku se má skladovat maximálně jeden rok. Poté přichází o svou chuť, barvu nebo správnou konzistenci.

Aby vám však potraviny v mrazáku vydržely požadovanou dobu, je třeba je před zamrazením správně zabalit. Jídlo je třeba uložit minimálně do igelitového sáčku (lépe do dvou) nebo do plastové uzavíratelné krabičky. Bez obalu potraviny osychají.

Jak potraviny bezpečně rozmrazit? Potraviny rozmrazujte v ledničce, ve studené vodě nebo v mikrovlnné troubě. Nikdy ne v horké vodě nebo tak, že je ponecháte volně ležet na kuchyňské lince.

 

Skladování v suchu a temnu

Ve spíži či ve skříni se obvykle skladují suché potraviny (mouka, cukr, luštěniny, těstovin, olej, konzervy, případně ovoce a zelenina citlivá na chlad). Prostor pro skladování těchto potravin by měl být tmavý (světlo by mohlo potraviny připravit o aroma) suchý, odvětraný a ne příliš teplý.

Potraviny není vhodné uchovávat v originálních obalech. Mnohem vhodnější jsou skleněné nádoby s uzávěrem. Nepronikne do nich vlhkost ani moli.

Speciální případy skladování

Čerstvé ovoce a zeleninu je obvykle nejlepší skladovat v chladničce, a to v dolních šuplících. Do lednice však nepatří například banány, citrusy, ale ani rajčata, okurky nebo papriky. Ty dejte raději do spíže.

Obiloviny, luštěniny a koření skladujte na suchém a tmavém místě v dobře uzavřených nádobách.

Pečivo doporučujeme zabalit do čisté utěrky  (lze použít i bavlněný nebo lněný sáček) a následně umístit do prodyšné nádoby.